Ernem Zweet 2007 anders dan anders

De 2007-editie van Ernem Zweet is anders opgebouwd dan eerdere jaren. Er zijn minder voorrondes en twee van de vier finalisten zijn winnaars van andere bandcompetities (Rheje rockt en de Soospopprijs). Bovendien is de finale pas op 31 augustus en niet zoals voorgaande jaren in Willemeen, maar in de veel kleinere Goudvishal. Wat is er aan de hand? Wij vroegen het Tse Kao, organisator van Ernem Zweet 2007

Ernem Zweet voorspel deel 1

Ernem Zweet 2007 verloopt anders dan voorgaande jaren. Organisator Tse Kao legt uit: ”Anders dan voorgaande jaren kregen we pas erg laat te horen dat we subsidie zouden krijgen. Hierdoor moesten we niet alleen in zeer korte tijd Ernem Zweet 2007 op poten zetten, maar ook binnen veel minder tijd dan bij voorgaande edities genoeg inschrijvingen krijgen. Naast de subsidie van de gemeente kregen we echter ook nog subsidie vanuit de provincie, waardoor we net als twee jaar terug ook voorrondes in andere regio’s wilden houden. Toen bleek echter dat daar al regionale popprijzen bestonden. Het leek ons dus overbodig om ook daar Zweet voorrondes te houden.

Ook qua tijd kwam het een stuk beter uit om de handen ineen te slaan en de winnaars van die prijzen tot de finalisten van Ernem Zweet 2007 uit te roepen.” Is het tekort aan tijd ook aanleiding geweest om de finale van Willemeen naar de Goudvishal te verplaatsen? ”Niet zozeer het tijdsgebrek, maar eerder de datum waarop we de finale houden, heeft geleid tot het kiezen van een andere zaal. Voorgaande jaren stond de finale gepland vóórdat de meeste mensen op vakantie gingen. Nu de finale net na de vakantie zal plaatsvinden, leek het ons beter een kleinere zaal te kiezen.” Door twee finalisten uit andere bandcompetities te halen, staat nu wel een band in de finale die er vorig jaar al met de publieksprijs vandoor ging. ”Tja, eigenlijk hebben we liever geen bands in de finale die er al eerder in hebben gestaan, maar in het geval van With Ice staan we machteloos.

Ze hebben de Soosprijs gewonnen, dus mogen ze in de finale van Zweet staan.” Komt With Ice dan ook opnieuw in het coachingstraject dat zich tussen de voorrondes en de finale afspeelt terecht? ”Ja, want bij dit coachingstraject hoort immers ook de studioronde in Studio Het Lab.

Het coachingstraject wordt dit jaar voor het eerst geleid door Tim Beudel van de Popacademie in Enschede en kan het dus ook voor With Ice weer een nieuwe leerzame ervaring worden. Verder telt de studioronde niet alleen voor 25% mee in de finale, maar ken ik ook geen band die nee zegt tegen gratis studiotijd.” En de jury dit jaar? Het lijkt me bijna onmogelijk om zowel bij de voorrondes, de finale én de twee regionale competities dezelfde juryleden te hebben. ”Dat is inderdaad iets wat dit jaar niet lukt.

We hebben dit jaar één vast jurylid in de persoon van Maz Monsink (eigenaar van de Metrostudio in Hengelo). Verder zal de finalejury aangevuld worden door Adriaan de Regt, sectorhoofd van Cultuur gemeente Arnhem. Hij maakte vorig jaar deel uit van de vaste jury.

Het laatste jurylid is Bart Smits van Live Music. Alle drie juryleden krijgen de juryrapporten van de voorrondes van Ernem Zweet én de finales van Rheje Rockt en de Soospopprijs om zich te verdiepen in de bands en eerdere oordelen. Wil je zelf nog wat zeggen over de finale? ”Ja, helaas hebben zowel The Sin Committee als Saga’s Suitcase af moeten zien van hun finaleplaats. De finaleplaats van The Sin Committee wordt opgevuld door de VZP.

Zij hebben in de voorronde 66 punten behaald en beschikken over een erg sterke set. De VZP zijn dus terechte vervangers van The Sin Committee. Saga’s Suitcase hebben we als organisatie zelf moeten uitsluiten van verdere deelname. Toen we hoorden dat de band niet beschikbaar was tijdens de geplande studiodagen, hebben we eerst samen met de band geprobeerd andere data te plannen voor de studioronde.

De band heeft in die periode echter veel optredens en andere bezigheden staan, waardoor er uiteindelijk geen geschikte datum geprikt kon worden. Daarnaast bleek de band ook geen tijd te hebben voor het geplande coachingstraject. We hebben ons daarom helaas moeten beroepen op de deelnamevoorwaarden waarin staat dat de deelnemende bands rekening moeten houden met de geplande data. Waarom is er geen vervanging voor Saga’s Suitcase? “Wij hebben als organisatie besloten om de volgende band volgens de puntentelling niet te laten doorstromen naar de finale omdat er te weinig tijd is om dit te realiseren.

Het coachingstraject zou dan nu nog in gang moeten worden gezet en in de komende week afgerond moeten worden. Daarnaast vindt de studioronde al plaats van 25 t/m 28 augustus. Dit leek ons logistiek gezien niet haalbaar.” Hoe is dat voor jou, om in een korte tijd toch nog een Zweet op poten te zetten en vervolgens finalebands af te moeten zeggen? ”Ik vind het erg jammer dat Saga’s Suitcase en The Sin Committee niet in de finale staan. Beide bands waren van zeer hoog niveau en grote kanshebbers om de 2007 editie van Ernem Zweet te winnen. We hadden al gerekend op een rommelige editie van Ernem Zweet dit jaar omdat alles in veel kortere termijn opgezet moest worden en deels in de zomerperiode (lees vakantietijd) afgerond moest worden.

Alles leek echter in kannen en kruiken. Dat er nu twee finalisten uiteindelijk niet in de finale spelen is jammer, maar we moeten door. Ik denk dat het niveau van de overgebleven bands min of meer gelijk ligt, waardoor de finale alleen maar spannender kan worden. We kijken dus alsnog uit naar een spetterende finale!” De Ernem Zweet 2007 finale vindt 31 augustus plaats in de Goudvishal. Finalisten zijn Phoenix Park, With Ice en Velp Zuid Produtchies. Tot die tijd gaat het voorspel op 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen door met interviews met de finalisten en een reportage over de studioronde.

Bron: 3voor12.vpro.nl