Recensie: Presentatie demo-cd VZP

Cross-overs, spits, lyrics en rhymes op presentatie demo-cd VZP

‘Ik wil alles’, het publiek wil meer!

Muzikale en fysieke cross-overs vierden hoogtij tijdens de presentatie van de demo-cd van VZP. Met een half jaar vertraging werd met zichtbare trots en blijdschap het vijf nummers tellende schijfje in het volle café De Kroeg gepresenteerd. De heren van VZP werden hierbij succesvol bijgestaan door het prettig dreigende Liquid.

‘Ik wil alles’, het publiek wil meer!

Het mag duidelijk zijn: Liquid en VZP zijn geen onbekenden in het Arnhemse. Beide bands staan al een behoorlijk aantal jaren aan het Arnhemse firmament. Om half vijf stroomt het publiek, waaronder behoorlijk wat ‘bekende koppen’ uit Arnhem, binnen bij café De Kroeg. De mannen hebben een vaste aanhang die niet mag ontbreken op de cd-presentatie van ‘We zijn weer op pad’.

VZP en Liquid maken vandaag gebruik van muzikale en fysieke cross-overs. Behalve het feit dat de drummer van Liquid als extra VZP-lid zal aantreden, zijn er ook rollen weggelegd voor de saxofonist van Liquid, dj Fox en ‘featuring’ Mona en Justin Kees. Liquid, het zeskoppig gezelschap, aangevuld met dj Fox achter de draaitafel, trapt stevig af met lekkere funk.

Applaus volgt waarop Brat Spitt zich verontschuldigt met: “Ze waren nog geeneens begonnen…” Enthousiast publiek doet volgen en gelijk wordt het echte eerste nummer ingezet. Red Hot Chili Peppers-achtige basloopjes overgoten met een ska-sax.

Met het nummer ‘Party’ knalt Liquid erin en het nummer ‘Fresh’ zit lekker in elkaar met weer dat heerlijke saxofoonsausje. Dj Fox scratcht er rustig op los tijdens de zeer dansbare nummers met diverse tempoversnellingen. “Waar blijft het publiek”, vraag je je af, als Brat Spitt van Liquid respect betuigt aan de solo-danser vooraan.

Dat is het sein voor de rest van de aanwezigen ook even lekker door de knieën te gaan. In het nummer ‘Target’ weet elk instrument zijn eigen rol op te eisen. Het sociaal geëngageerde protest tegen Amerika en George Bush is in een melodisch hiphopjasje gestoken. En bij ‘Donkey Punch’ weet Brat Spitt en cHACk van VZP met één teug adem behoorlijk wat phrases er uit te ‘spitten’. Met de drum ‘n bass-sound heeft Liquid het aanwezige publiek al goed opgewarmd voor de cd-presentatie van VZP.

Om half zeven is het eindelijk zover. Dj Fox zet de draaitafels nog eens recht en trekt de aandacht van het aanwezige publiek dat ondertussen een man of tachtig telt. Drummer Koen van Liquid neemt zijn plaats in en Brat Spitt en cHACk stappen weer het podium op en roepen “Het is tijd voor een feestje!”. Ze trappen af met ‘We zijn weer op pad’ en vervolgen met ‘We slaan op hol’.

Het podium is niet erg groot maar de mannen proberen elke centimeter te benutten waarbij ze elkaar soms in de weg lopen wat grappige momenten oplevert. Het duurt even voordat VZP de sfeer weer te pakken heeft waarin Liquid het publiek heeft achtergelaten.

Bij het nummer ‘Vette Shit’ waarbij saxofonist Jur participeert, weet VZP het publiek er weer helemaal bij te betrekken en deinen de aanwezige mee op de sounds en grooves. Met het vrolijke ‘Ik hou van Holland’ featuring Mona en Justin Kees en weer dat heerlijke saxgeluid van Jur zit de sfeer er echt in. Vooral de stem van Mona geeft net dat tikje extra.

Af en toe laat het instarten van de samples door Dj Fox wat te wensen over, maar VZP laat zich daar geenszins van door de wijs brengen en gaan rustig verder waar de sample is ingestart en het publiek blijft door de knietjes gaan. Soms zou je wat meer gezichtsexpressie willen zien bij de rappers en is het lastig de Nederlandstalige teksten te volgen, maar dat mag de pret niet drukken.

Met het laatste nummer ‘Ik wil alles’, weer met Mona en Justin Kees in de gastrollen, sluit VZP de gezellige chaos op het podium af. Na ‘Ik wil alles’ wil het publiek ook nog meer. Ik zeg: VZP, de volgende keer meer tracks op de cd en nog even doorzetten na ‘Ik wil alles’ om het dak er compleet af te blazen.

De cd-presentatie van ‘We zijn weer op pad’ zit erop en Brat Spitt zakt onderuit op een stoel, hij is een beetje moe (maar voldaan) na ruim tweeënhalf uur op het podium…

Bron: VPRO