Recensie: Toen, nu en straks

Door: Alien (30 september 2007)
Website: hiphopgemeenschap.nl

VZP gaat way back? Ik kan me nog herinneren dat VZP zich minimaal 10 jaar geleden al inzette voor HipHop en tracks maakte. HipHop op het internet was schaars maar VZP bracht al tracks op mp3 uit. Ook maakte ze beats waar verschillende ‘externe’ MC’s zich voor aan konden aanmelden om gezamenlijk tracks te maken, een leuk initiatief. De kwaliteit was vaak niet je van het, maar menig MC maakte hier gebruik van en zo zijn er naar mijn weten tientallen tracks verspreid via het internet.

In die tijd had ik af en toe contact had met Chack van VZP maar het is ook een tijd stil geweest. Daarom was ik aangenaam verrast toen ik plots een CD van deze jongens op mijn deurmat kreeg. We zijn een aantal jaren verder, waarbij software innovatiever is geworden, apparatuur beter en er natuurlijk meer ervaring is opgedaan op het gebied van muziek maken. Daarom was ik heel benieuwd hoe het nu staat met de kwaliteit van VZP.

In de artwork van de hoes en CD is zo te zien behoorlijk wat tijd ingestoken. Ik kan in detail vertellen hoe het eruit ziet, maar het is gewoon strak. Het ziet er goed uit. Iets meer kleur had de hoes misschien meer doen opvallen. Het is een gebrande CD, maar op de voorkant is deze bedrukt. Ik kan me dit voorstellen, om de kosten op deze manier te drukken. In eerste instantie zie je helemaal niet dat het een gebrande CD is. Het is in ieder geval de moeite waard om voor de artwork de CD te kopen i.p.v. te downloaden.

De CD bestaat uit 5 nummers en een extraatje. Dit alles duurt 22:41. Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. Deze plaat is vooral swingend. De beats zijn erg melodisch, vrolijk en bevat een herkenbare jingle om mee in huis te vallen. De samples vind ik niet overdonderend en doen me soms een beetje denken aan een bontempi synthesizer. De tracks zijn gemaakt door Chack & Brat Spitt. En beide heren rappen op deze plaat. Het zijn allebei niet ‘top of the bill’ rappers, maar met de muziek vormen ze wel een geheel. Ze rappen vrolijk met de melodie mee en wijken daar af en toe vanaf wat een leuk effect geeft. De zang van Mona die op 2 nummers zingt maakt de nummers nog vrolijker. Verder hebben de rappers Justin Kees en Raidy ook een bijdrage aan deze cd geleverd en dit zorgt voor een leuke afwisseling.

Al met al zijn de beats en de raps een goed en vrolijk geheel. De zang van Mona voegt zeker iets toe aan de sfeer van de nummers. De kwaliteit van de samples kan beter en de rappers mogen van mij vaker afwijken van hun standaard flow en de melodie, om het geheel iets spannender te maken.

Ben je depressief of onwijs vrolijk en wil dit zo houden luister dan naar deze plaat. Ik heb nog geen live-show kunnen bijwonen van deze jongens maar volgens mij is dat echt een feestje.

Tracklist:

01. Vette shit
02. Ik hou van Holland (feat. Mona)
03. Ik wil alles (feat. Mona & Justin Kees)
04. Brengen geen geweld (feat. Raidy)
05. We zijn weer op pad…