Interview: 3 voor 12 (VPRO)

Vragen: Martijn Koolwijk
Antwoorden: Brat Spitt

VPRO 3voor12:
Jullie zijn met de paasconcerten pas voor het eerst op 3v12 verschenen vandaar de vraag: Wie zijn VZP en hoelang bestaan jullie?

VZP:
VZP staat voor VelpZuid Produtchiez (en dus niet voor VelpZuid Posse). VZP bestaat al sinds 1989 en is opgericht door beatcreater/rapper Chack. VZP was eerst een internet-samenwerkingsverband met rappers uit het hele land. In 2003 sloot ik me als vast lid aan. De laatste jaren hebben we geprobeerd een eigen geluid te creeeren.

VPRO 3voor12:
Omschrijf VZP in 3 woorden?

VZP:
Relaxed, positief en energiek

VPRO 3voor12:
Jullie optreden op de paasconcerten dit jaar werd niet al te best ontvangen, tijdens de Ernem Zweet voorronde flowde jullie echter de pan uit. Gewoon veel oefenen of is hier een andere rede voor?

VZP:
Het was de bedoeling dat ons paasconcert-optreden ook onze demo-presentatie zou worden. We hadden de hele nacht doorgewerkt om die af te krijgen. Toen we ‘s middags eindelijk klaar waren gingen alle branders kapot. We moesten ‘s middags ook nog oefenen, omdat dat het enige moment was waarop iedereen kon. Voor we op moesten ging de md speler kapot en tijdens het optreden hoorden we de beat helemaal niet meer door een keiharde brom uit de monitorboxen (altijd excuses die muzikanten). Voor de voorronde hebben we helemaal niet gezamelijk kunnen oefenen. De paasconcerten was de laatste keer dat we samen hadden gespeeld.

VPRO 3voor12:
Bij de voorronde waren er een aantal gast artiesten, komt dit vaker voor en zijn dit altijd de zelfde artiesten?

VZP:
Mona en Arne (Justin Kees) zijn vrienden van ons die in een aantal nummers meedoen en als het in hun home-town kunnen optreden zijn ze daar altijd wel voor te porren. En ze hebben uitstraling op het podium. Ze zijn beide gewend om er te staan.

VPRO 3voor12:
Wie is jullie meest geduchte tegenstander in de finale en waarom?

VZP:
Echt geen idee. Elke band heeft zijn kwaliteiten. Saga’s Suitcase; geweldige muzikanten, Phoenix Park; talentvolle, jonge honden en hebben hun leeftijd mee, With Ice; goeie, strakke band.
We lagen in een deuk toen ik we hoorden dat we in de finale stonden. Als we niet als laatste eindigen lig ik helemaal dubbel. We deden hieraan mee om op te treden en niet om te winnen.

VPRO 3voor12:
Elvis of The Beatles?

VZP:
Elvis!!

VPRO 3voor12:
Welk nummer moet iedereen van jullie horen en is die ergens online te vinden?

VZP:
Ga naar www.vzphiphop.nl en check bij ‘hiphop tracks’ de track ‘Vette Shit’. Luister er drie keer naar en je loopt de hele dag te fluiten.

VZP Paasconcerten Velp Zuid